Якісна побутова та аудіо-, відеотехніка від виробника!

Домашня сметана - базовий рецепт

  • Домашня сметана - базовий рецепт

Інгредієнти:

на 1 літр сметани:

  • Вершки (або жирне молоко, для отримання низькокалорійної сметани): 1 літр
  • Бактеріальна закваска VIVO «Сметана»: 1 флакон (якщо інша закваска, співвідношення відповідно з вимогами виробника)





Для приготування використовувались:
Йогуртниця DEX DYM-157 (DYM-108, DYM-107)


Приготування:

Час приготування*: 7-8 годин

  1. Вершки закип'ятити, а потім остудити до 30-40°С, але не нижче кімнатної температури. Процідити. Якщо Ви використовуєте ультрапастеризовані вершки (молоко), то кип'ятіння не потрібно, але, за цих умов, слід злегка їх підігріти до температури близько 30-40°С. Увесь посуд, який використовується в процесі приготування, повинен бути чистим! Його слід, попередньо, ошпарити окропом і підсушити.
  2. Суху закваску залити в флаконі кип'яченою водою кімнатної температури (до 2/3 флакона), закрити кришкою. Ретельно розмішати до повного розчинення. Додати розчинену закваску в посуд із теплими (кімнатної температури) вершками чи молоком і ретельно перемішати.
  3. Налити заготовку для сметани в чашу й поставити в йогуртницю. Йогуртницю щільно закрити кришкою, під'єднати до мережі й увімкнути кнопку на корпусі. Відзначити час, коли почалося приготування на механічній шкалі.
  4. Продовжувати процес ферментації до досягнення продуктом густої консистенції протягом 7-8 годин. Кришку йогуртниці в процесі ферментації не відкривати! Готовність сметани перевіряється легким нахилом ємності. Ознака готовності - стійка горизонтальна поверхня. Готова сметана повинна бути густої консистенції. Якщо за 7 годин продукт недостатньо густої консистенції, слід продовжити процес ферментації ще на одну годину, після цього знову перевірити готовність.
  5. Після приготування вимкнути прилад і, обов'язково, поставити сметану в холодильник на декілька годин для охолодження й завершення процесу дозрівання.

Додаткові поради:

Смак і консистенція готового продукту залежить безпосередньо від якості вершків/ молока. Рекомендуємо використовувати тільки якісні молочні продукти для приготування кисломолочних продуктів найвищої якості.

Сметана, що приготовлена на основі високоякісних вершків та сухої бактеріальної закваски - підходить для процесу перезаквашування, але не більше 1-го циклу приготування.


* Орієнтовний час приготування 1 літра сметани становить 6-8 годин. Час приготування може відрізнятися від вказаних значень залежно від якості конкретного продукту, особистих смакових уподобань, а також за умови приготування в інших моделях йогуртниць. Повний смак сметани розкривається в процесі дозрівання в холодильнику протягом доби, але після декількох годин в холодильнику, продукт вже готовий до вживання.

Напишіть нам